Whey
Skön kväll
Jordgubbscupcakes
Gårdagens
Sophie tipsar
Grädden på moset
Träningsbalans
Träning v. 25
Glädje
GLAD MIDSOMMAR
Premiärdopp
Pizza time!
PAKET :D
Tisdag 20/6
Vardagsmys
Träning v. 24
Det var dåligt med träning i två veckor då jag hade väldigt ont i benet och var på semester i Norge, men nu är jag på banan igen! Även om jag fortfarande inte kan ut och springa...
Här är förra veckans prestationer:
Måndag: Intervaller i grusbacken 10 ggr
Tisdag: Powerwalk 6 km
Onsdag: Annika Sjöös träningsDVD + styrketräning överkropp
Torsdag: Intervaller grusbacken 10 ggr (hade känningar i benet så jag gick 7 och sprang 3) + cyklade till/från jobbet, ca 12 km totalt för båda sträckorna
Fredag: Cyklade till/från jobbet
Lördag: -
Söndag: Morgonpowerwalk 4,6 km + cirkelträning överkropp
Inte min bästa vecka direkt, men tillräckligt bra med tanke på min kroppsstatus just nu + att jag har haft en mycket intensiv (men rolig!) helg med jobbfest, konsert, födelsedagskalas mm....
Hade önskat att jag kunde ut och springa som vanligt för så fort jag tränar kondition nu så blir det samtidigt världens styrketräning för benen (när jag cyklar eller kör back-intervaller) och det blir lite jobbigt. Musklerna ska ju få hinna vila också. Dessutom saknar jag löpningen som en galning. Blir jätteavundsjuk när jag ser alla löpare som är ute och springer i sommarkläder, vill ocksåååå :(
Nu ska jag göra något som jag längtat efter länge, nämligen sätta mig soffan och titta på serie. Var säker flera månader sedan jag gjorde det sist, men jag har inte haft tid???? Jag jobbar, tränar, äter, sover, jobbar, tränar, äter, sover osv... Eller, sov-fronten har ju inte legat bra till alls på senaste tiden, jag har valt att spendera sista kvällstimmarna med datorn istället. Men det ska det bli ändring på nu! Tänker se första avsnittet av True Blood säsong 5, äta kvällsmellis och sedan hoppa i säng! Ska bli sååååå skönt!!!!
Här ska det byggas muskler!
Jag försöker ju att hålla min kost hyffsat naturlig och har jag alltid varit lite emot kosttillskott, men nu har jag alltså provat på proteinpulver för första gången.
Jag har varit mycket tveksam, funderat på huruvida det kan göra någon skillnad, om det inte räcker att bara äta en massa ägg och kött? Och så är det det här med alla dessa tillsatta sötningsmedel och grejer som egentligen inte är så bra för kroppen... Det finns ju en massa olika proteinpulver med olika innehåll och effekt, och det jag provat verkar ändå vara helt ok; innehåller mindre konstiga tillsatser än vissa andra pulver och ska vad jag har hört fungera bra. Så jag tänker helt enkelt give it a try.
Jag var inne på Proteinbutiken som finns i Gävle och där fick jag två provpåsar (jordgubb och choklad) så jag kunde känna efter om det var något som passade mig innan jag köpte en hel förpackning. Jag har nu provat båda och jag kan inte riktigt bestämma mig vad jag tycker haha. Det är ju inte jättegott lixom, men inte äckligt heller. Jag tror jag kommer satsa på att köpa en förpackning med chokladsmak, den kändes minst konstlad.
Gott... eller inte gott?
Jag har också gjort en satsning på styrketräningen genom att köra med tyngre vikter idag. Jag kände att det var dags. Jag har ju faktiskt blivit starkare, så då borde jag steppa upp ett snäpp!
B)
"Pones"
Igår provade jag att baka pones - lågkolhydratsvarianten av scones gjort på pofiber. Blev lite annorluna känsla på brödet, lixom potatis-aktigt. Inte så konstigt då pofiber är gjort på just potatis... Rätt så goda blev de, men jag föredrar nog andra lågkolhydratsbröd som jag bakat tidigare.
Här följer i alla fall receptet om ni vill testa själva:
Pones
50 g smör
3 dl pofiber
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
250 g kesella
1 ägg
1 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 200 grader (kan vänta lite med det om du har en snabb ugn). Lägg på bakplåtspapper på en plåt. Smält smöret och låt det svalna lite. Blanda ihop alla torra ingredienser. Blanda i kesella, ägg, smör och vispgrädde. Låt stå och svälla 15-30 min. Dela degen och rulla ihop till små bullar. Grädda i ca 15-20 min i nedre delen av ugnen.
Dagens inköp
Fick tips härifrån var man kunde köpa kokosflarn som jag länge har suktat efter men inte hittat. Hälsokraft är stället du ska till om du vill få tag på dessa godingar. I Gävle finns det inne på Flanör.
När jag ändå var där inne passade jag på att norpa åt mig en påse naturgodis som jag kan gotta mig med i helgen :))
Jag har även beställt grejer ifrån bodystore idag. Fick en liten present på köpet för att jag handlade där för andra gången, glad överraskning! Ni får se vad det är sedan när paketet kommer ;)
Nu ska jag krypa till kojs. Klockan elva, det är en förbättring! Haha....
Brödpåfyllning
"Pones" är inne i ugnen just nu. Spännande....
Jag är i ett sådant bak-flow just nu! Det är så kul att baka och laga mat som är sund! Jag märker mer och mer att det går att hitta goda lågkolhydratsvarianter på det mesta.
Blir så glad när jag märker att jag är såhär peppad till mina kost- och träningsvanor :D
...
Bra blandning mellan konditions- och styrkeövningar, kul och lagom enkel nivå. Rätt många övningar som jag inte gjort tidigare, det är ett plus. Tänk att det finns så mycket bra man kan göra som inte kräver en enda hantel eller maskin! Träning (i alla fall styrketräning) utan redskap är mycket underskattat!
På grund av att det pågår ett litet renoveringsprojekt här i huset så gick det inte att hålla till och träna vid någon av våra två rum med tv, så jag fick koppla i gammeltv:n i mitt sovrum på övervåningen (där det blir tokvarmt så här års) och skutta runt där så gott det gick utan att krocka in i något.
Efter det svettiga träningpasset taggade jag till och körde lite (mycket!) extra styrka, HEJJA MOTIVATONEN :D
Nu har jag precis slängt i mig ett mål mat och det är god tid för att duscha och sedan hoppa i sängen... Aaaaah jag är så himla dålig på att lägga mig i tid nu för tiden!! Hur gör man? Tips?
GODNATT :))
Korvgryta nummer två
Hade lite chorizo i kylen, så fick bli en till korv-rätt den här veckan. Idag blev det en gryta/sås smaksatt med tomat och basilika-crème fraiche från Arla.
Skär upp paprika i bitar och fräs i stekpanna (jag använde gul och vit paprika).
Skär chorizo i halvmånar, släng i pannan och låt få lite färg.
I med crème fraichen och späd med mjölk.
Och till sist: Peppra!
Jag serverade med en sallad och lite röda linser.
Nu är det dax för träning!
Ska prova en av Annika Sjöös träningsDVD:er som jag fick med en tidning. Perfekt för de dagar då det är regnväder och motivationen inte riktigt är där.
Welcome home
Mamma, pappa och brorsan är nyss hemkomna från en weekend i Barcelona. Är grymt avundsjuk, ska försöka hinna med en liten resa dit jag själv någon gång i sommar.
Titta vilken fin souvenir de hade med sig till mig :)
Den ska jag avnjuta en varm sommarkväll på altanen B)
Och så låg det ett vykort i brevlådan till mig också!
Hihi.
Kvällens lyxmiddag: crêpes!
Crêpesen blev heeeelt underbart goda. Hur mumsiga som helst att äta bara som dom är. Nästa gång jag gör dem ska jag äta dem som pannkakor med grädde och bär! :)
Sugen? Så här gör du:
Ingredienser
3 dl mandelmjöl
50 g smör
3 ägg
2 dl mjölk
2 tsk fiberhusk
0,5 tsk salt
Smält smöret. Blanda mjöl, ägg och mjölk och vispa smeten klumpfri. Rör ner smör, salt och fiberhusk.
Stek med ca 1 dl smet till varje crêpe. Späd eventuellt smeten med mer mjölk mellan varje stekning för den tjocknar efter ett tag.
Jag gjorde halva detta receptet (med 2 ägg) och då blev det 3 stycken rätt stora crêpes som med tillbehör mättade bra. Åt en och en halv så det blir god matlåda på jobbet imorgon ;)
Man kan ju ha på vilka tillbehör som helst; kött, fisk, vegetariskt, olika grönsaker och såser (KANTARELLSTUVNING är jättegott till!) etc... På mina crêpes hade jag gräddfil, räkor, svart rom, riven ost, hackad lök och gurka. Det blev grymt. Lite som langos, haha!
Mmmmmmmums!
FÄRG ÄR FINT!
Korvgryta med dijonsenap och dragon
Den här maträtten är världens snabbaste men också grymt god. Man kan egentligen ha i lite vad som helst som bas, göra den mer tunn eller tjock, så länge man inte glömmer senapen och dragonen för det är det som gör rätten så god. Kanske kan vara gott med kyckling i istället för korv? Hm.... måste testa.
I alla fall, så här gjorde jag när jag lagade den igår:
Stek falukorvsbitar så de får lite färg.
På med det du önskar av crème fraiche, mjölk, matlagningsgrädde, vispgrädde, turkisk yoghurt eller annat du för för dig att prova. Jag var lite crazy och använde precis allt jag skrev haha.
Smaksätt med torkad dragon, dijonsenap, vitlök, soya och peppar.
KLART!
Servera med en krispig sallad.
Så var det måndag
Hej hopp!
Sitter såhär i skrivandes stund och smaskar på ett lite smålyxig kvällsmellanmål: turkisk yoghurt och fil med jordgubbar, banan, pumpakärnor och solroskärnor.
Idag var min första jobbdag för sommaren och det kändes helt ok! Trevligt att vara tillbaka på sommarjobbet :) Det enda är att det känns som att jag inte får någon fritid då jag nu jobbar fler timmar än vad jag gjort senaste halvåret. Man hinner komma hem, träna, laga mat och sen är det läggdags ungefär. Jag tycker att dagarna är alltför korta (eller jobbdagarna för långa haha) så tyvärr händer det alltför ofta (som just nu till exempel...) att jag kommer i säng två timmar senare än vad jag borde. Fy på mig, sömn är viktigt!
Heeeeeej tjejen som älskar parenteser :)))))))))
Idag efter jobbet provade jag att köra intervallträning i min älskade grusbacke igen. Jag har blivit så pass mycket bättre i benet att jag tyckte det var värt ett försök. Och det gick faktiskt bra, kände knappt något alls i benet. Eller hehe, kändes i benet gjorde det, det kändes i båda benen BIG TIME kan jag säga er. 1,5 mil cykling och två långa powerwalks sedan lördag hade redan satt sina spår, så efter 10 ggr i backen brändes det ordentligt. Jag och min träningskompis som jag tvingat med på ett premiärpass hade svårt att gå nerför pga all spaghetti i benen haha.
NU MÅSTE JAG SOVAAAAAA
Grillade hamburgare & coleslaw
Aaaaah det här var så GOTT! Hemmagjorda hamburgare direkt från grillen och till det coleslaw. Perfekt med coleslaw som tillbehör istället för hamburgerbröd.
Jag brukar variera lite vad jag gör coleslawen(haha vad knäppt det såg ut stavat sådär?) på, men gör jag ordentligt (eller om mamma gör;)) så är ingredienserna:
Strimlad vitkål
Riven morot
Rödlök
Majonäs
Crème fraiche
Dijonsenap
Salt och peppar
Bara att blanda allting och ställa i kylen ett tag så det gottar ihop sig!
ÄT OCH NJUT!
Energi
Så härligt med dagar då man vaknar upp utsövd och ser solen lysa utanför fönstret. En sådan bra start på dagen ger mig en massa energi, jag blir piggare både i huvudet och kroppen.
Men för att man ska ha energi för hela dagen räcker det inte med sömn och solsken, man måste även få i sig en massa bra mat. Som ni kanske har märkt så äter jag rätt ofta. Fler och mindre portioner är bästa sättet för att hålla igång kroppen och förbränningen. Och eftersom jag älskar mat så passar det mig perfekt ;). Jag äter väl ungefär var tredje timme och utgår ifrån:
Frukost
(ev mellanmål)
Lunch
Mellanmål
Middag
Mellanmål/kvällsmål eller vad man vill kalla det
Ibland kan jag lägga till ett litet extra tilltugg någonstans, tex innan jag ska träna. Idag tog jag igen styrkepasset som jag inte gjorde igår, och då laddade jag upp med mina favoritnötter:
Dyra... men så jäklarns goda!
Nu är det matlagning på g. Ska slänga ihop en korvgryta med dijonsenap och dragon, mmmm....
Frukosttallrik
Idag blev det en morgonpowerwalk i den härliga sommarvärmen för att sedan avnjuta en god sommarfrukost bestående av två kokta ägg med majonäs, ostrullar med paprika, skinkrullar med philadelphia och salladsblad, småtomater och jordgubbar.
Träna eller inte träna?
...Sådär står jag och velar typ varje gång jag har varit ute och promenerat eller sprungit och funderar om jag ska köra ett styrkepass efteråt. Många gånger bestämmer jag mig först för att skita i det och går och sätter mig vid datorn, tvn eller vad jag nu tänkte göra, men en stund senare blir jag irriterad på mig själv och kan inte alls slappna av där i soffan förrän jag "har gjort rätt för mig". Så då sätter jag igång ändå, och efteråt känns det ju så grymt bra!
Idag var jag ute på en härlig powerwalk med en vän. Pga det fina vädret, och att jag har tokmycket energi eftersom jag inte får ut och springa, så blev jag taggad och begav mig ut på en cykeltur på ca 1,5 mil.
Och nu sitter jag här och tänker på om jag borde styrketräna lite... Men klockan är halv nio och det enda jag gjort idag är att träna (dubbelpass ju!) och laga mat känns det som så nu tänker jag faktiskt säga NEJ. Och jag insåg just att jag inte har sett finalavsnittet av Let's Dance så det finns ingen chans att jag kommer ångra mig hehe :))
Tränar man mycket kan det vara nyttigt att bara låta det vara några gånger. För om man jobbar 7:30 till 16:30 varje dag hinner man inte mycket mer än att laga mat och träna när man kommer hem. Vilodagar med soffläge och hämtmat kan behövas lite då och då.
Dagens mellanmål efter träningen:
Turkisk yoghurt med supermüsli, krossade linfrön, hackade hasselnötter och liiite agavesirap (sockersugeeen...) + några ostrullar.
Provade en ny smak på Paulúns müsli: blåbär och vanilj, den var jättegod den också!
Brukar egentligen inte söta yoghurt eller fil utöver frukten/bären som är i müslin, men idag kände jag för det så då blev det lite ringlad agavesirap. Agavesirap är ändå mycket bättre att ha i än tex socker eller sylt för den är helt naturlig, har ett lågt GI och liten påverkan på blodsockret. Den utvinns ur en växt som kallas agave och är mycket sötare än vanligt socker vilket gör att du inte behöver använda mycket alls.
NU: Let's Dance-final!!! :D
Sötsug
Eftersom jag har haft en liten semester nu när jag var i Norge så blev det en hel del godsaker som choklad, chips, kakor, vin och öl. Och det tycker jag att man ska få unna sig ibland om man känner för det. MEN när man har levt lite sådär halvt osunt i en vecka så är det inte jättelätt att gå tillbaka till fröken hälsosam.
I vanliga fall (alltså då jag inte käkar en massa onyttigt gotti gotti) känner jag sällan sötsug. Jag kan bli sugen på tex choklad eller glass bara för att det är GOTT, inte för att kroppen skriker efter socker. Men nu känner jag verkligen det här jobbiga sötsuget då jag skulle kunna äta nästan vad som helst som innehåller socker, och går och tänker på godsaker hela tiden. Jag blir sugen på godis, kakor, efterrätter och dör efter att bre tio polarkakor och proppa i mig. Och det blir ju inte bättre av att jag efter resan har varit på studentfirande och knappt sovit på två nätter haha. Trött och bakis = cravings efter allt onyttigt.
Måste dock inflika att jag och min norska vän som jag bodde hos har varit väldigt duktiga när det kommer till själva "maten". Vi har bakat lowcarb-bröd till frukost och skippat de mesta kolhydraterna till lunch och middag. Jag hade faktiskt till och med tagit med mig min hemmagjorda müsli som min vän fick smaka på, och hon gillade den!
Nä, nu blir det en riktig nystart för mig. Det har ju varit dåligt på träningsfronten också iochmed att jag varit dålig i benet/knät. Jag har kommit igång lite med promenader och ska försöka köra styrketräning så ofta som möjligt. Och så ska jag planera maten ordentligt så jag inte håller på och "fuskar".
Nu är det snart dax för grillade hemmagjorda burgare och coleslaw, MUMS!! Sitter nog ute på altanen och käkar ikväll B)
Studenten
Studenttider... Verkligen gladaste tiden på året. Och det är inte bara studenterna som är glada, hela stan fylls av en härlig och lycklig stämning som man inte kan hitta någon annan stans. Underbart.
Oooooost
En annan typ av ost är färskosten. Den kan bli lite bortglömd men är egentligen väldigt användbar. Mina två favoriter i färskost-disken är vanlig philadelphia eller crème bonjour med gräslökssmak. Förutom att ha dem på smörgåsen så kommer här fyra andra goda tillfällen då dessa kan användas:
1) I äggröra istället för mjölk eller grädde, det är bara att klicka i en sked!
2) Som tillbehör till DESSA våfflor.
3) I grytor och soppor.
4) Vid bakning av lowcarb-bröd. Tex i DETTA receptet går det att byta ut kesellan mot philadelphia, eller att ta lite av varje.
Att ha färskost i matlagningen gör det så krämigt och gott, verkligen grädden på moset 8)
Borta bra, hemma bäst?
ÅH vad jag har haft det bra! Norge är ett fantastiskt vackert land som jag alltid kommer sakna litegrann när jag är hemma i platta Sverige.
För er som inte vet så flyttade jag till Ålesund i Norge efter studenten och bodde och jobbade där i åtta månader. Så nu, ca ett år senare, åkte jag tillbaka och hälsade på. Det var jättekul att få träffa vänner och se byn igen. Det är bara att bildgoogla Ålesund så förstår man hur fint det är där. Synd bara att det regnar nästan jämt haha.
Att bara vara i Ålesundstrakten är fantastiskt. Själva staden är mysig och det finns en massa fina fjällturer att gå. Men det som jag sett fram emot mest inför den här resan är Geirangerfjorden. Fjorden är ett välbesökt turistområde som verkligen uppfyller ens förväntingar. Bildregn kommer...
Det kändes jobbigt att åka därifrån, jag hade kunnat stanna mycket längre än en vecka och fjällvandrat och grejer. Men man måste ju jobba också... Och just nu känns det ändå rätt skönt att vara hemma för det var en lite strulig resa hem igår. Säkerhetspersonalen på Norges flygplatser är i strejk, så det blev en del förseningar och ombokningar. Men det gick bra för mig ändå. När jag först fick höra om strejken och förseningarna så tänkte jag att jag inte skulle få komma hem samma dag, men det blev bara några timmar senare som tur var :)
Idag har jag visat familjen de 300 bilder som jag knäppt och stolt pekat ut på karta vilka vägar vi åkt och vilka stigar vi gått på. Och JUSTE, mitt ben! Hade nästan glömt det nu! Jag var ju nå sjukt orolig över hur den här semestern skulle arta sig då jag bara någon dag innan blev så dålig i benet och knät att jag knappt kunde gå. Jag antog att det var en infektion pga överansträngning så fram tills fredagen, då vi skulle till Geiranger, har jag haft på mig knäskydd, käkat ipren och rört mig så lite om möjligt. Och visst hjälpte det! Ska bli sååååå skönt att få börja träna ordentligt igen ♥ Men jag måste försöka ta det lite lugnt så det inte kommer tillbaka. Ska börja med att ta promenader innan jag trappar upp med löpningen. Riktigt längtar tills jag får knyta på mig springdojjorna!
Välkommen knäskydd! Kan rekommendera detta från Back On Track. Inga skavsår, håller sig på plats och värmer gott. Skönt för knäna att ha när man när man ska gå nerför. Jag glömde ta med det andra skyddet när vi var i Geiranger och det hade varit bra att ha, för jag kände faktiskt nästan mer i det benet utan skydd fastän det andra benet var skadat.
Måste ses med egna ögon!!
Greetings from Norway
Heeeeeeeeelt underbart!!!!!!